Posted on

boodschappen (6 personen):

1 kilo zuurkool, 300 gram zalm en zoo gram witte vis ( kabeljouwrug, filet..) 2 filet haddock ( gerookte schelvis) in Nederland misschien niet te krijgen, dus mag ook makreel zijn, knoflook, 1 kg mosselen, 300 gram garnalen, 18 grote gamba’s, 250 gram boter, 25 cl crème fraiche, 18 kleine aardappelen, uien, thym, laurier, peper, zout, bloem en balsamico en natuurlijk een fles ( of 2) Riesling of nog beter gewürtzstraminer.

bereiding:

was de mosselen en de garnalen ( gekookte mag ook). Kook de aardappelen 20 minuten. Bak in een pan met wat boter de zalm en witte vis 5 minuten bruin, daarna gaan ze gezouten en gepeperd nog 10 minuten in de oven (stand 7,8) Kook de mosselen in een mengsel van witte wijn ( glas) thym, laurier en knoflook. Na het koken uit de schelp halen en stuk of 12 schelpen bewaren om te vullen en te decoreren. Verwarm de zuurkool op een klein pitje in een grote pan met wat boter en een scheutje witte wijn. Doe de garnalen, mosselen en de stukjes haddock er al vast bij om op te warmen.

Een pan met boter om de uitjes glazig aan te bakken, daarna doe je er een flink glas witte wijn bij en laat je het zachtjes inkoken. Vervolgen het kookvocht van de mosselen en een scheutje balsamico. Ook in laten koken tot 1/3. Vervolgen doe je een beetje bloem, de crème fraiche en de rest vd boter erbij. Goed roeren en beter au bain marie verwarmen om de boter niet te laten schiften!  Maak een schaal op met de zuurkool en giet de helft vd saus erover, vervolgens leg je de aardappelen en de warmgehouden vis op de schaal met de mosselschelpen gevuld met een mossel. Geef de rest vd saus er apart bij. En natuurlijk maak je ook de andere ( goed gekoelde fles) open! Ten slotte; natuurlijk kun je ook ander schelpen en vissoorten toevoegen.

One Reply to “Choucroute de la mer-zeezuurkool ( recept van “le club” Saint Pourcain)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.