Posted on

Boodschappen: 300 gram runderpoulet (of ander (soep)vlees/rund- of kalfsvlees), eerst gaar maken!

  • 2 deciliter bouillon
  • 4 takjes peterselie (fijngeknipt)
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eieren
  • 150 gram paneermeel
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel olie

BEREIDINGSWIJZE:

Zet het vlees op door het eerst bruin te bakken in twee eetlepels boter, anderhalve eetlepel bloem, zout en peper en water toevoegen en daarna een aantal uren te laten sudderen. Het vlees moet goed gaar zijn, echt draadjesvlees!

Snijd het vlees in hele kleine stukjes, echt draadjes. Smelt de eetlepel boter in een pan, roer de bloem erdoor (= roux) . Voeg al roerende beetje bij beetje de koude bouillon toe ( men mag deze ook maken van bouillonblokjes) en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Spatel vervolgens het vlees en de peterselie erdoor en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken. Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep de ragout in een diep bord en laat het minimaal 2 uur in de koelkast koud en stijf worden. Klop in een diep bord ei met melk en olie los. Strooi het paneermeel op plat bord. Verdeel de ragout in porties en maak van ieder portie een bitterbal of kroketvorm. Rol de bitterbal/kroket losjes door de paneermeel. Vervolgens door het eimengsel en nog een keer door de paneermeel. De bitterballen/kroketten moeten aan alle kanten goed bedekt zijn! Leg de bitterballen/kroketten nog minimaal een uur terug in de koelkast, of vries ze in gewenste porties in. Verhit het frituurvet tot 180 graden C. Frituur de bitterballen/kroketten ongeveer 5 minuten. Met een lekkere Leffe dr bij en goed gezelschap ( zoals James) stijgt de stemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.